Bolesničko pomazanje

BOLESNIČKO POMAZANJE

Sakramenat bolesničkog pomazanja nije sakramenat umirućih nego se udjeljuje na početku teške bolesti za ozdravljenje osobe, a ne kao ispraćaj u drugi svijet. Stoga molimo obitelj da ne čekaju posljednji trenutak da pozovu svećenika, jer često to bude prekasno. Neka to učine čim saznaju za tešku bolest.

Uoči Božića i Uskrsa svećenici redovito obilaze bolesnike i starije ljude koji nisu sposobni sami doći u crkvu, kako bi ih ispovjedili i udijelili bolesničko pomazanje. Stoga je potrebno na početku adventa ili korizme prijaviti svoga bolesnog ukućana.

Uoči Dana bolesnika, na blagdan Majke Božje Lurdske, po običaju će se dijeliti bolesničko pomazanje onima koji su u potrebi. Tom prilikom neka pristupaju samo oni koji su u stvarnoj potrebi tj. teško bolesni ili su već zašli u visoku starost, kako se sakamenat ne bi omalovažavao bespotrebnim podjeljivanjem.

U hitnim slučajevima gdje je osoba naglo oboljela, ili joj se pogoršalo stanje, te joj je potrebno bolesničko i ispovijed, javite se u župni ured ili nakon mise.