Dodatne pravila i upute koje vrijede za Župe Gola i Ždala vezane uz sprječavanje širenja bolesti COVID-19

U skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te privremenim mjerama Hrvatske biskupske konferencije od 19. ožujka 2020. godine, ovdje donosim nekoliko praktičnih uputa i dodatnih pravila vezane uz župe Gola i Ždala koje će trajati do drugačije odredbe.

 1. Svete mise. Prema posljednjim odredbama biskupa i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske odgođene su svete mise s narodom. No svete mise se ipak slave. Svećenik ih slavi bez sudjelovanja zajednice. Tako će na tim svetim misama biti odslužene nakane koje ste zapisali. Budući da će biti svete mise bez naroda, sve misne nakane odsluživati će se u Goli u župnoj crkvi, a mjesto ispred nakane na župnim listićima samo označuje mjesto gdje je nakana upisana. Mise će se u redovitom slučaju slaviti radnim danom u 18:00 sati, nedjeljom i blagdanom u 11:00 sati, pa vas molim da se u tom istom trenutku priključite barem molitvom u slavlju svetih misa, gdje god da u tom trenutku jeste. Za vas na čiju se nakanu sveta misa služi, nastojte u kući stvoriti molitvenu atmosferu kao da ste toga trenutka na svetoj misi. Pritom vam može pomoći da se u svojoj obitelji okupite zajedno, da stavite raspelo, kakvu svetu sliku i upalite svijeću. Budite u tim trenutcima zajedno u molitvi. Na taj način možemo biti povezani u Duhu, a to je jača veza od bilo koje fizičke veze. Što je najbitnije, imajte vjere da je Isus tu među vama, ali i nadu u to da je On Gospodar svih događanja i situacija. I na taj način uključimo se svi u zajedničku molitvu.
 2. Ispovijedi i bolesnička pomazanja dopuštena su u bližoj smrtnoj pogibelji. Ako se netko nalazi u bližoj smrtnoj pogibelji molim vas da nazovete župni ured 048/833-222.
 3. Župni ured. Iako župni ured ne ureduje i jest zatvoren ipak, ako imate kakvih pitanja, nejasnoća ili kakvih drugih potreba, slobodno se javite, isključivo na već prije spomenuti telefon 833-222 ili pak na elektroničnom poštom na zupa.gola@gmail.com
 4. Ostali sakramenti. Budući da mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i HZJZ RH traju minimalno 30 dana (a za očekivati je da će trajati i dulje), a s time, pretpostavljam, da će trajati i odredbe biskupa HBK, odgađaju se slavlja sakramenata Svete potvrde (koje je trebalo biti 19.4.) te, ukoliko ne dođe do kakvih promjena, Prvih pričesti (26.4. u Ždali i 03.05. u Goli). Ista pravila vrijede i za zapisana vjenčanja, krštenja kao i za ostale sakramente, sakramentale i slično.
 5. Sprovodi. Uredba biskupa HBK kaže slijedeće: Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera. To za nas znači slijedeće:
  • Uvodni dio sprovoda neće se odvijati u mrtvačnici jer se radi o zatvorenom prostoru u kojem se ne može jamčiti razmak od dva metra za sve prisutne. Molim stoga mjesne grobare ili one koji budu zaduženi za kolica pokojnika da par minuta prije predviđenog sata pokojnicu ili pokojnika prevezu do grobnog mjesta.
  • Oko groba potrebno je držati razmak od jednog metra
  • Svećenik dolazi direktno kod grobnog mjesta gdje će se održati obred sprovoda u nešto prilagođenijem obliku s obzirom na situacije ili mogućih vremenskih (ne)prilika
  • S obzirom na novonastalu situaciju svećeniku se ne dodaje više križ ni lopatica sa zemljom.
  • Neće biti misa za pokojne već će one biti slavljene nakon ukidanja
 6. Na poticaje pape Franje, svaka obitelj neka se duhovno ujedini svakoga dana u 21:00 sati u molitvi krunice, s otajstivma svjetla. Na taj način molimo da Marija očuva naše obitelji, na osobit način sve bolesne i one koji se brinu o njima, kao i da čuva svo medicinsko osoblje koje ovih dana stavljaju živote zaraženih ispred svojih života, da im udijeli strpljivost, snagu i jakost u toj borbi.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, sv. Triju kraljeva, Sv. Roka ostanimo zajedno u Duhu povezani.

Vaš župnik
vlč. Siniša

Dodatne pravila i upute koje vrijede za Župe Gola i Ždala vezane uz sprječavanje širenja bolesti COVID-19