Dodatne preporuke i upute koje vrijede za Župe Gola i Ždala vezane uz okupljanja u crkvama

Dragi župljani,
nastavno na odredbe i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske biskupske konferencije te na Pismo varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša svećenicima oko dopuštenja vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020., donosimo nekoliko uputa kako bi se mjere opreza što bolje provele u našoj župnoj zajednici.


1. SVETE MISE

 • Svete mise s narodom biti će zasad slavljene po redovitom rasporedu: nedjeljom:  u 08:30 u Ždali; u 10:00 u Gotalovu i u 11:00 sati u Goli, a radnim danom u 18:00 ili 19:00 sati već prema mjestu održavanja svete mise koje možete vidjeti u listiću i oglasima.
 • Tijekom boravka u crkvi preporučljivo je korištenje maski preko usta i nosa.
 • Ulaz u crkve biti će na glavna vrata, gdje su postavljene i dezinfekcijske barijere preko kojih se dezinficira obuća, a prilikom ulaska u crkvu obavezna je dezinfekcija ruku koja je pripremljena na ulazu u crkvu, a izlaz je na sporedna bočna vrata na desnoj strani crkve.
 • Sam ulazak u crkvu koordinirat će ‘vratari’ koji će se pobrinuti da svatko slijedi mjere dezinfekcije ruku.
 • Prilikom ulaska u crkvu molim vas da se po redu popunjavaju mjesta počevši od oltara prema kraju crkve.
 • U prostoru crkve, sukladno pravilima fizičkog distanciranja točno su naznačena sjedeća mjesta. Ulazak u crkvu će biti moguć do trenutka kada se sva mjesta popune odnosno kad se popune označena mjesta: u crkvu u Golu može ući 39 osoba; u crkvu u Ždalu može ući 29 osoba, u crkvu u Gotalovo može ući 19 osoba. Svi koji neće moći ući u crkvu, u svetoj misi će moći sudjelovati izvan crkve, slušajući je preko razglasa, uz poštivanje pravila fizičkog distanciranja od 2 metra. Također, preporuka je da što više ljudi bude izvan crkve.
 • Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama i na vanjskom prostoru, tako da mogu svi zajedno sjesti z klupu koji žive u istoj kući.
 • Do daljnjeg vrijede i sljedeće mjere: nema blagoslovljene vode na ulazu; nema pružanja mira; svećenici su obvezni dezinficirati ruke prije čina podjeljivanja pričesti i za vrijeme podjele svete pričesti nosit će masku; sveta pričest dijeli se isključivo na ruku, a ne na usta; nema zborskog pjevanja; dezinfekcija i prozračivanje prostora crkve bit će prije i nakon svake svete mise.
 • Usto, starijim i bolesnim vjernicima, osobama s povišenom temperaturom i respiratornim problemima preporučujemo da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede te neka pobožnost i svete mise prate putem medija

2. OSTALI SAKRAMENTI

 • Ispovijed. Sakramentu ispovijedi biti će moguće pristupiti u prostoru sakristije ili prostora ispred sakristije svake crkve održavajući fizičku distancu od dva metra. Župnik će na osobiti način biti slijedećih dana na raspolaganju za ispovijed, a raspored ispovijedanja biti će objavljen naknadno.
 • Krštenje i vjenčanje. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ili broj osoba koji je predviđen za svaku crkvu. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Bliske fizičke kontakte (rukovanje i ljubljenje) prilikom čestitanja je neophodno izbjegavati. MOLIM SVE ZARUČNIKE i RODITELJE ZA KRŠTENJE DA SE OBAVEZNO JAVE I POTVRDE (ili ODGODE) DATUME KRŠTENJA/VJENČANJA!
 • Bolesničko pomazanje.  Prilikom podjele bolesničkog pomazanja pozvani smo poštivati mjere opreza i zaštite te će se i u tom smislu dodiri svesti na najmanju moguću mjeru.

3. OSTALE AKTIVNOSTI

 • Svibanjske pobožnosti. One će se odvijati svakoga dana pola sata prije svete mise ili u određeno vrijeme. Pritom molitve vas molim da ostanete na mjestima koja su označena i predviđena za sjedenje poštujući razmak i fizičku distancu jedni od drugih.
 • Sprovodi. Sprovodi se održavaju sukladno preporukama civilnih vlasti, a to je da na sprovode dolazi samo najuža obitelj te da se pritom održava propisani razmak i fizička distanca jedni od drugih. Sprovodne mise slavit će se u crkvama pod već prije navedenim uvjetima i preporukama s početka.
 • Župna kateheza. Župna kateheza i ostale druge aktivnosti za djecu do daljnjega se odgađaju u ovom obliku te se djeca, pogotovo prvopričesnici i krizmanici, upućuju koristiti satove vjeronauka dostupne na internetu.
 • Prve pričesti. Krizme. Mlada misa. Prema dosadašnjim uputama i Pismu varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša nema konačnih odluka i smjernica kada će se one moći slaviti. Budući da nema konačnih odluka, one su do daljnjega odgođene. Na isti način je upitno i slavlje mlade mise don Pavla Špoljara u Ždali koje je trebalo biti organizirano 05.07.2020. u Ždali. Kada će se saznati više detalja o njegovom ređenju, tada će biti dogovoren i način proslave mlade mise pod kojim uvjetima će biti.

Ovom prilikom vas pozivam prije svega na ODGOVORNOST JEDNIH PREMA DRUGIMA. Zaista je jedna od posljednjih stvari i želja svakoga od nas da, nakon ovih popuštanja mjera bukne još veća zaraza. Zato vas potičem i molim da poštujete odredbe te da opravdamo povjerenje jednih za druge u ovim trenutcima, da budemo odgovorni i dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. (1Pt 3,16b).

Neka nas sve prati zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnik kao i zagovor svih naših župnih zaštitnika.

Vaš župnik
Siniša Preiner


U nastavku možete preuzeti i Pismo varaždinskoga biskupa svećenicima o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme zaraze koronavirusom te Preporuke za sprječavanje zaraze COVID19 HZJZ-a


Dodatne preporuke i upute koje vrijede za Župe Gola i Ždala vezane uz okupljanja u crkvama